Uudised

Erasmus+ projekt „How can we feed our genes?” viis Hispaaniasse 20. veebruar ille

9.-14. veebruaril toimus Hispaanias Xàtivas Erasmus+ projekti „How can we feed our genes?” esimene kohtumine, kust võtsid osa Astrid Linder, Helena Tamm, Liis Karbus, Lysett Heinmets ja Janely Kangur. Nendega olid kaasas õpetajad Maris Agasild ja Tiina Hendrikson.


Tegu on kaheaastase nutrigenoomika-teemalise projektiga, milles osalevad viis riiki: Hispaania, Itaalia, Eesti, Saksamaa ja Holland. Iga riik korraldab kohtumise viie riigi õpilaste vahel ja keskendub ühele teemale, mis on seotud toitumisega. Projektiga tegi algust Hispaania, kus teemaks oli geneetiliselt muundatud organismid, Vahemere dieet ja toitumisharjumused. Et harjutada koostööd, moodustati rahvusvahelised viieliikmelised rühmad, kes said endale täpsema teema, mida uurida. Kohtumise lõpuks valmis igal rühmal oma teema kohta artikkel ja presentatsioon ning siis sai oma uusi teadmisi teistele esitleda.

Nädalasse mahtus palju huvitavaid ekskursioone ja tegevusi. Jalutasime imelises mäe otsas asuvas Xàtiva lossis ja kuna tegu on mägise piirkonnaga, tuli muidugi ka mägedesse matkama minna, kust avanesid kaunid vaated. Hispaanias kasvab rohkelt apelsinipuid, mis kannavad väga magusaid vilju. Sellele leidsime ise kinnitust, kui läksime apelsine korjama ja sõime neid siis suure isuga. Külastasime ka puuviljakonservide vabrikut VIDECA, kus nägime, kuidas usinad töölised apelsine puhastasid ja konserveerisid. Ühel päeval oli meil väljasõit Valenciasse, millest kujunes väga huvitav päev. Kõigepealt käisime agrokeemia ja toidutehnoloogia instituudis, kus tehti meile ringkäik laborites. Seejärel läksime Valencia ülikooli ning kuulasime loengut teemal „Kas transgeenne toit on ohutu?”. Päeva lõpetasime suursuguses Okeanograafia muuseumis, kus oli kõikvõimalikke mereelukaid. Seal nägime ka delfiinide etendust.

Iga õpilane elas nädal aega kohaliku pere juures, et kogemust rikkalikumaks muuta ja hispaania kultuuri tundma õppida. Kõik olid väga külalislahked ja sõbralikud. Kolmel hommikul avanes meil võimalus oma majutajaga koolitundi kaasa minna ja näha, kuidas toimub õppimine Hispaania koolis. Iga päev toideti meid hästi ja kunagi ei puudunud toidu kõrvalt sai. Reis oli kindlasti üks väärt kogemus.

Janely Kangur


 

Tegu on kaheaastase nutrigenoomika-teemalise projektiga, milles osalevad viis riiki: Hispaania, Itaalia, Eesti, Saksamaa ja Holland. Iga riik korraldab kohtumise viie riigi õpilaste vahel ja keskendub ühele teemale, mis on seotud toitumisega. Projektiga tegi algust Hispaania, kus teemaks oli geneetiliselt muundatud organismid, Vahemere dieet ja toitumisharjumused. Et harjutada koostööd, moodustati rahvusvahelised viieliikmelised rühmad, kes said endale täpsema teema, mida uurida. Kohtumise lõpuks valmis igal rühmal oma teema kohta artikkel ja presentatsioon ning siis sai oma uusi teadmisi teistele esitleda.

Nädalasse mahtus palju huvitavaid ekskursioone ja tegevusi. Jalutasime imelises mäe otsas asuvas Xàtiva lossis ja kuna tegu on mägise piirkonnaga, tuli muidugi ka mägedesse matkama minna, kust avanesid kaunid vaated. Hispaanias kasvab rohkelt apelsinipuid, mis kannavad väga magusaid vilju. Sellele leidsime ise kinnitust, kui läksime apelsine korjama ja sõime neid siis suure isuga. Külastasime ka puuviljakonservide vabrikut VIDECA, kus nägime, kuidas usinad töölised apelsine puhastasid ja konserveerisid. Ühel päeval oli meil väljasõit Valenciasse, millest kujunes väga huvitav päev. Kõigepealt käisime agrokeemia ja toidutehnoloogia instituudis, kus tehti meile ringkäik laborites. Seejärel läksime Valencia ülikooli ning kuulasime loengut teemal „Kas transgeenne toit on ohutu?”. Päeva lõpetasime suursuguses Okeanograafia muuseumis, kus oli kõikvõimalikke mereelukaid. Seal nägime ka delfiinide etendust.

Iga õpilane elas nädal aega kohaliku pere juures, et kogemust rikkalikumaks muuta ja hispaania kultuuri tundma õppida. Kõik olid väga külalislahked ja sõbralikud. Kolmel hommikul avanes meil võimalus oma majutajaga koolitundi kaasa minna ja näha, kuidas toimub õppimine Hispaania koolis. Iga päev toideti meid hästi ja kunagi ei puudunud toidu kõrvalt sai. Reis oli kindlasti üks väärt kogemus.

Janely Kangur